Kryddersnaps

Hollands Kreüter

En sjælden god blanding:

I en flaske vodka lægges
5 g tormentilrod (fås i helseforretninger) 5 g stjerneanis
5 g nelliker

 

5 g pomeransskal (køb den rigtige - fås ofte til jul i indvandrer butikker. Den almindelige som fås i supermarkeder er ofte lavet at appelsinskal, og har ikke den rigtige smag. )
5 g lakridsrod

Det hele trækker mindst 4 dage. Fortyndes gerne efter smag. Denne opskrift tåler fint fortynding med endnu en flaske vodka.
Rigtig god fornøjelse

Urtesnaps

Her er de flotte slåenbær. De er fundet på Nordfyn, på vej ud til Enebærodde. Der er en del slåen at finde her.



Vigtigt for at få en god snaps:
Pluk bærrene så sent som muligt (helst i oktober) de må meget gerne have fået frost inden plukningen, ellers kan man på bedste tv-køkken vis snyde lidt, og komme dem i fryseren et par dage. Grunden til at de skal fryses er, at de herved frigør nogle sukkerstoffer, så snapsen kommer til at smage mere sødligt. Slåenbær er ellers snerpende og bestemt ingen fornøjelse at putte i munden, men de bliver de efter frostvejr.
Slåen har en meget karakteristisk duft og smag. Har man en gang smagt den, kan man altid kende den igen. Den smager aromatisk af kirsebær, ikke sødt, men krydret, med en del bitterstoffer og smag af mandler. En af de bedste.

Urte- og kryddersnapse

Her på denne side vil jeg skrive om alle de forskellige urte- og kryddersnapse som vi gennem tiden har lavet.
Jeg starter i det små og flere vil komme til....

Faktisk var min svigerfar glasmager ved Holmegaard, og derfor har vi en hel del klukflasker. Hobbyen med at krydre snapsen med forskellige urter pynter helt utroligt i de fine gamle klukflasker.

Det er blevet til en del efterhånden.
Her skal nævnes nogle stykker:
Slåen, lakridsrod, pil - forskellige slags, gul snerre, rosenblade, swotbær, lyng, blodrod eller tormentilrod, bukkar eller skovmærker, hyldebær, hvidtjørn blomst og bær, malurt, valnød, hæg, brændenælde, sødskærm, rønnebær, prikbladet perikon, egetræ og bark, porse - taget på forskellige årstider, hasselnød, hyben og mange flere..

Tjørn

Så er det vist på tide at der sker lidt her i dette regi.

Hvidtjørn snaps...

Allerførst den smager godt.. altså dem begge to.

Den ene laves af hvidtjørn blomsterne, tag kun lige de aller nyeste blomster med et enkelt eller to blade på. Det er lige her sidst i maj eller først i juni. Det bliver en rigtig god og forholdsvis krydret snaps.. Lad den gerne trække 8 til 14 dage.

Den anden laves på de modne bær, vi skal helt hen, lige før frosten sætter ind. De ligner små æbler, dybrøde og flotte i farven.Den trækker lidt længere - op til en måned.

 

Tjørn er jo hjertestyrkende, så drik den med god samvittighed hvis du mener du har brug for noget hjertestyrkende. Dog altid med måde. Laughing

Julesnapsen

Julesnapsen 2011

En ceylon kanelstang

To små bitre mandler

to stykker pommerens – hjemmesystet selvfølgelig.....

en tsk nelliker

en tsk allehånde

en spsk grøn kardemomme

en spsk sort kardemomme

Angelika rod - ikke mere en end tsk

egesnaps - en god sjat. Denne har trukket et par år

brændenælde snaps - en god sjat - fra dette forår

lidt hæg snaps - hægen er plukket ved vesterhavet for et år siden

 

 

Denne blanding kan fortyndes en del..