Sydesalt

 Sydesalt/Saxosalt

 Vi har i mange år haft den gode danske sydesalt med på vores markeder.

Den er blevet rigtig populær.

Først lidt historie: 

Saltproduktionen i middelalderen har være stigende, men middelalderens tiltagende bydannelser og den stærk stigende internationale handel, gjorde med tiden behovet for en mere omfattende produktion påkrævet. Der har i århundrede været produceret eller udvundet salt i Danmark. Salt har været meget kostbart - det blev kaldt Middelalderens hvide guld. Det er dog først i nyere tid at man har fundet salthorsten ved Mariager - hvordan ville historien ikke have set ud, hvis vi havde fundet den i vikingetiden eller middelalderen....

I dag kan vi iaktage den samme fremgangsmåde i  Mariager og på Læsø hvor der fremstilles salt i rekonstruerede sydehytter. Sydesalten fremstilles som pandesalt efter de gamle forskrifter. Det saltholdige vand (min. 12-15%) hældes i store jernpander og inddampes ved ca. 80-85 grader. Når saltlagen er mættet (ca. 26%), krystalliserer saltet på overfladen.

 

 Først sydes havvand i jernpander 

Kun ved sydning i åbne pander fremkommer de eftertragtede store pyramideformede saltkrystaller. 

 alt

Saltet skovles i store pilekurve til den første afdrypning

 alt 

 alt

Den sidste afdrypning  foregår i de karakteristiske vinjekurve, hvor der også fordamper mere vand fra saltet.  

Den pileflettede vinjekurv var vores indgangsvinkel til saltsydningen - idet Anne har flettet flere af disse vinjekurve bl. a. til Saltcentret i Mariager.  

 alt

Hvis naturen tillader det, soltørres sydesalten som den sidste proces. Her ses saltet lagt til tørre i solen.

Sydesaltet - middelalderens hvide guld er klar til brug.

 

Som sagt er der mange som kender vores gode Saxo kryddersalt fra middelaldermarkeder - som Jan siger den er dybt vanedannende. 

Sydesalt er særdeles velegnet som bordsalt. Det indeholder ca. 90% rent køkkensalt (NaCl), samt desuden flere naturlige mineraler, jod og sporstoffer.

Sydesalten er hovedingrediensen i Saxo kryddersalt. Vi laver flere forskellige slags

 Saxo Krydderurteblandinger

Saxosalt til alting

Dansk sydesalt, brændenælde og hvidløg.

Velegnet til æg, kartofler, pommes frite og steaks.

Saxosalt til  suppe

Dansk sydesalt, selleri, persillerod, løvstikke, timian og gulerod.

Velegnet til supper og sovs

Saxosalt til fisk

Dansk sydesalt,  citronmelisse (hjertensfryd), dild, purløg, timian, fennikel, saar, koriander, gul sennep og laurbær.

Velegnet til fiskeretter

Saxo hvid

Den fineste Hvide danske sydesalt.